ŞEYH AHMET ÂSI Miladi 1946 yılında Lübnan’ın Trablus şehrinde doğmuştur. Kendi kendisini yetiştirmiş ve ilmini Ebu Abdullah el-Huseyn b. Hamdâne’l-Hasîbi’nin yolunda olan güvenilir alimlerin ruhani rehberlerinden Ehli Beyt Mezhebi üzerine almıştır. Lise eğitimini tamamlamış, sonra da bir çok mezhep ve kültürü inceleyerek kendisini geliştirmiştir. Trablus’taki ‘el-Şebâb el-Alevi Hareketi’ genel sekreterliğini üstlenmiş, yine aynı dönemde İmâm Ali Mescidi’nin imamı ve vaizi olmuş, daha sonra da meclis başkanlığını Üstad Ali…
Edip YEŞİL “sen bu şiiri okurkenben belki başka bir şehirde olurum kötü geçen bir güzüve umutsuz bir aşkı anlatan rüzgarla savrulankâğıt parçalarınayazılmış dağıtılmamışbildiriler gibi uzun bir yolculuğa hazırlananyalnız bir yolculuğa.” -Behçet Aysan- Ülkemiz tarihinin en kara lekelerinden biridir 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı. 21. yüzyıla ramak kala insanlar diri diri yakıldı. Camiden çıkan binlerce yobazın tekbir sesleri eşliğinde otele sıkıştırılan ve çaresiz “kurtarıcı” bekleyen aydın ve sanatçılar herkesin gözü…
EDWARD SAİD Politik inançlarınız üzerinde en çok etkisi olan kitaplar ve yazarlar hangileri?Frantz Fanon: Yeryüzünün Lanetlileri; Marx ve Engels: Alman İdeolojisi; György Lukács: Tarih ve Sınıf Bilinci; Antonio Gramsci: Hapishane Defterleri; George Antonious: Arap Uyanışı; Enver Abdülmalik: Mısır: Askerî Toplum; C. L. R. James: Siyah Jakobenler; Aimé Césaire: Anavatanıma Dönüş Defteri; Mahmud Derviş’in şiirleri.Herkesin görmesini, okumasını ve duymasını en çok istediğiniz bir film, kitap, oyun ve şarkı ya…
Hüseyin Güven ”Kütüphaneler olmasaydı ne olurdu ? Geçmişimiz ve geleceğimiz yok olurdu..” diyerek beşeriyetin birikimine değiniyordu bir düşünür. Gerçekten de kütüphaneler insanlık tarihinde, bilimin, felsefenin, sanatın gelişip evrilmesinde çok büyük bir rol oynamıştır. Fakat günümüzde bilgisayarın ve internetin icadı ve yaygınlaşmasıyla birlikte kütüphaneler artık eski değerini yitirmiş ve insanların zihinlerinde tarihsel misyonunu tamamlamış güzel bir anı algısı oluşturmaktadır. Peki gerçekten de öyle midir ? Bununla ilgili yaklaşık 4…
Edip Yeşil Muharrem İnce, gazetecilerin sorularını yanıtlamak üzere davet edildiği bir televizyon kanalında program esnasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasıyla yayına ara verilmesinin ardından medya patronlarına sitem eden sert bir konuşma yaparak canlı yayını terk etti. Bravo diyenler az olmadı elbette. Ancak ben “Van minute” denildiğinde nasıl alkışlamadıysam aynı şekilde İnce’ye de bravo demedim, demeyeceğim. Olaylar ve kişiler farklı olsa da tavır aynı. Sonrası malum, hep birlikte gördük göreceğimizi. Medyaya…
Hasan EMİR & Hüseyin GÜVEN Tarihin hangi yönde aktığına dair teoriler tartışıla dursun, bizlerin, zaman çizgisinin payımıza düşen birkesitinde hala cevabını aradığımız sorular ve edinmeye çalıştığımız bir yer var. Bu zaman çizgisi üzerinde kendiyerimizi bilmenin bir nebze de olsa toplumsal huzursuzluğumuzu dindireceğini düşünüyoruz. Yaşadığımızbunalımın sebeplerinin sadece bize özgü olmayıp dünyanın geri kalanı için de bir iç sıkıntısına dönüşme hali,halkımızın değerlerine, tarihimize ve bunların toplamı olan ‘’kendimize’’ biçtiğimiz öz…
MERYEM EL-İCLİYYEİBRAHİM KANATLI Hakkında çok bilgi mevcut olmamakla birlikte, Meryem El-İcliyye Mühendislerden ve Bilim Alanında çalışmalar yapan insanların bulunduğu bir aileden gelmekteydi.Meryem El-İcliyyenin sıradışı bir hikayesi vardır. 10. Yüzyılda yaşayan birçok kadının aksine o, kendisine bir meslek edinmiş ve bugüne kadar hep alet yapım becerisiyle anılır olmuştur. “El-Usturlabi” olarak da bilinen Meryem El-İcliyye Suriyenin kuzeyindeki Halep şehrinde Usturlap imal etmekteydi.Şehrin yönetimini elinde bulunduran Seyfüddevle, bu konudaki şöhretini duyduktan…
Nazlı Güzel “aylarca bir başıma kaldım o hastanede. Bir dilsiz gibi, konuşamayan, derdini anlatamayan bir dilsiz… Tek kelime türkçe bilmiyordum. Bildiğim tek dil olan arapçayı ise oradaki hiç kimse anlamıyordu. Bir şey istemek için seslendiğim hemşireler, türkçe konuş anlamıyoruz, diye azarlıyorlardı. Bir tanesi var ki, pis arap, çık dışarı, diye hakaret ederek, odadan kovuyordu beni.” sesi titredi, gözleri nemlendi. Başını önüne eğip, sustu. O günlerin acısından damıtılmış…
SAMANDAĞ VE ANTAKYA İLÇELERİ KÜLTÜR, YARDIMLAŞMA, DAYANIŞMA VE ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ ANA TÜZÜĞÜ DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ : Madde 1– Derneğin Adı: “Samandağ & Antakya İlçeleri Kültür, Yardımlaşma, Dayanışma ve Çevre Gönüllüleri Derneği”dir. Madde 2– Derneğin Merkezi İstanbul il sınırları içerisindedir. Madde 3– Derneğin şubesi yoktur ancak Genel Kurul kararı ile şube açabilir. Derneğin Yönetim Kurulu gerekli gördüğünde dernek merkezinin bulunduğu yerde lokal açabilir. DERNEĞİN AMAÇ VE FAALİYETLERİ…
Hüseyin FAHRACI Sen evde kal… Ben yine bildiğin gibiyim kendimle öyle meşgulüm ki ne varsa yarınlardan benim olsun diye saraylar kurdum uçaklar paha biçilmez arabalar bankalar yetmedi ki el koydum umuduna. Sen yinde evde kal….işe güce ne Hacet kendine yetme sakın Uçar gidersin ellerimden sebebi olursun tahtımın. Sen yine de evde kal.Bana uzanan hortumlar dolanmasının ayaklarına bilirsin Sefama yetmez serveti karun’un. Sen yine de evde kal… ninnilerimi dinle haber bültenlerinde…
Uzm. Diyetisyen Bengisu Çağla DenizDiyetisyen Özge Deniz Bağışıklık(immünite); vücudun kendisine zararlı olan organizma ve toksinlere karşı gösterdiği dirençtir. Bağışıklık düzeyi her insanda farklılık gösterir. Bu farklılık genetik özellikler, beslenme alışkanlıkları, yaşam şekli ve çevresel etkenlere bağlıdır. Bağışıklık düzeyi yeterli ise, vücut zararlı organizma ile karşılaşsa bile kendini koruyabilir, herhangi bir hastalık ve enfeksiyon oluşmaz. DSÖ(Dünya Sağlık Örgütü)’ nün artık pandemi olarak kabul ettiği Coronavirüs hastalığı(Covid-19) ülkemizde de halk…
Pablo Servigne Bir tarım uzmanı olan ve biyoloji alanında da doktorası bulunan çöküşbilimci (kollapsolog) Pablo Servigne’e göre yaşadığımız salgın, “toplumlarımızın son derece dayanıksız” olduğunu gösteren bir “genel kalp krizi”. Kendisiyle Le Monde’dan Audrey Garric’in yaptığı söyleşiyi Haldun Bayrı çevirdi. Sağlık krizi, kitlesel işsizlik, ilaç kıtlığı, tedarik zincirlerinin kopma riski… Koronavirüs, çöküşbilimcilerin düşündükleri haliyle uygarlığımızın gelecekteki çöküşünün göstergesi mi? Çöküşbilim (kollapsoloji) teorisyenlerinden biri olan ve çoksatar kitabı “Her Şey Nasıl Çökebilir?” (Comment tout…